A lomtalanítás gyorsan megvalósítható, ha tudatosan történik. Szervezés, tervezés kérdése az időhatékony hulladék kezelés.

Miért van annyi holmink?

A vásárlás ma mindennapos dolognak számít. Korábban egy cipő, egy ruhadarab vagy egy bútor éveken, akár évtizedeken át is egy személyhez vagy otthonhoz tartozott. Az egyes termékek tartósabbak voltak, hosszú távon meg tudták őrizni az újszerű állapotukat. Az emberek nem költekeztek feleslegesen, megbecsülték a dolgaikat és alaposan megfontolták, hogy miből és mennyiért vásárolnak új dolgot.

Mára sajnos egy egészen más tendencia nyert teret. Rengeteg, silány minőségű, egyszer használatos és nem utolsósorban olcsó termék készül. Akinek nincsen pénze arra, hogy évekig strapabíró, igényesen kivitelezett és drágább terméket vásároljon, az az olcsót választja. A minőségében alacsonyabb színvonalat képviselő, olcsó termékek hátulütője, hogy rövid idő alatt tönkremennek vagy elhasználódnak. Ennek eredményeképpen gyakrabban kell újat vásárolni.

Az otthon halmozódó tárgyak, ruhák, bútorok előbb vagy utóbb kinövik a rendelkezésükre álló teret és elkerülhetetlenné válik a szelektálásuk.

Lomtalanítás gyorsan

Mikor jön el a lomtalanítás ideje?

Árulkodó jel, ha bizonyos holmikat már csak tárolunk, kerülgetünk, de szinte más soha sem vesszük elő és használjuk őket.

Egyre több holmit kell ugyanakkora helyen tartani, ami az átláthatóság, a rendezettség és a komfort rovására is megy egyszerre.

Egyre kevesebb dolognak van meg a helye, kezd zsúfoltság kialakulni, egyre többször kell elpakolni, ez pedig plusz időt és stresszforrást jelent.

Nő azoknak a tárgyaknak a száma, amikről jól tudja, hogy nem akarja őket a lakásban tudni. Eljött az ideje a szelektálásnak és kiszelektált tárgyak elszállíttatásának!

Hulladék, lom vagy újrahasznosítható?

Nem minden kuka, ami már valakinek nem válik a hasznára. Érdemes kicsit nyitottabban, kreatívabban állni a lomtalanítás kérdéséhez, mert ezzel jót tehetünk másoknak és a környezetünknek is.

Bizonyos elektronikai cikkeket az üzletek beszámítanak kedvezményként az aktuális vásárláshoz. A nem törött, használható holmiknak meglepően sokat tudják még hasznát venni, ezeket adomány formájában lehet eljuttatni a rászorulókhoz. Egy spontán garázsvásárból még akár anyagi bevételhez is juthatunk, nem beszélve a felszabaduló helyről.

Lomtalanítás gyorsan

Jöhet a lomtalanítás! 

A lomtalanítás nem hulladékgyűjtést jelent. A kommunális hulladékon, építési törmeléken és a zöld, a veszélyes hulladékon kívül minden más felkerülhet a szállító járműre. A teherautón helyet kaphat a régi ágy, a feleslegessé vált iskolai tankönyvek, a bedobozolt gyerekjátékok, a foltos függöny vagy a szakadt karton dobozok is.

A méret tehát nem akadály, ha külön erre a célra egy szállító járművet bérel az ügyfél és azon szállíttatja el a kacatokat, amiktől meg akar szabadulni.

A tudatos lomtalanítással nemcsak az emberek élete lesz rendezettebb, a környezetet is meg lehet óvni a halmozódó hulladéktól. Halogatás helyett fontos cselekedni és megszabadítani az életünket a lomoktól, amikkel csak helyet, időt, energiát pazarlunk. A jó lesz még valamire gyakran elhangzó mondat valójában egy vészjelzés, ami azt mutatja, hogy arra a bizonyos tárgyra nem biztos, hogy szükségünk van.

A jövőre nézve érdemes minél inkább a magunkévá tenni a tudatos szemléletet vagyis alaposan átgondolni a kasszánál, hogy szükség van e arra, amit éppen meg akarunk venni. A selejtezés lehet folyamatos, nem csak kampányszerű, ezzel pedig fent lehet tartani a rendet és az új, régi holmik közötti körforgást.